L’Organització Mundial del Turisme definix el turisme sostenible com “el turisme que té plenament en compte les repercussions actuals i futures, econòmiques, socials i ambientals per a satisfer les necessitats dels visitants, de la indústria, de l’entorn i de les comunitats amfitriones”.

Les directrius per al desenrotllament sostenible del turisme i les pràctiques de gestió sostenible s’apliquen a totes les formes de turisme en tots els tipus de destins. Els principis de sostenibilitat es referixen als aspectes mediambiental, econòmic i sociocultural del desenrotllament turístic, havent-se d’establir un equilibri adequat entre eixes tres dimensions per a garantir la seua sostenibilitat a llarg termini.

El turisme pot contribuir, directament o indirectament, als objectius de desenrotllament sostenible definits en l’Agenda 2030.

 

Font: ONU Turisme

El turisme sostenible no sols contribuïx a l’economia local, sinó que també està vinculat amb els objectius nacionals de reducció de la pobresa. Promoure l’emprenedoria i els xicotets negocis és essencial per a enfortir l’economia i oferir oportunitats a tots els residents. El turisme sostenible pot empoderar als grups menys afavorits, especialment a les dones i els joves. Donar suport a iniciatives locals pot assegurar que els beneficis del turisme es distribuïsquen de manera equitativa i justa.

El turisme pot estimular la productivitat agrícola en promoure la producció, l’ús i la venda de productes locals en les destinacions turístiques i la seua plena integració en la cadena de valor del sector. El creixement dels ingressos en les comunitats locals pot conduir a una agricultura més resilient i alhora aportar valor a l’experiència turística.

L’entrada d’impostos procedents del turisme poden reinvertir-se en atenció i servicis de salut.

Perquè el turisme prospere adequadament fa falta persones degudament formades i competents, la qual cosa incentiva la inversió en formació en el sector turístic i millora l’educació en els llocs en els quals es desenrotlla.

El turisme és un dels sectors amb un major percentatge de dones ocupades i emprenedores, pot servir per a alliberar el potencial de les dones i ajudar-les a participar plenament i a emancipar-se en tots els àmbits de la societat.

El turisme pot exercir un paper crucial per a aconseguir un ús eficient de l’aigua. Les empreses del sector són les primeres interessades a preservar este recurs, així com garantir un control de la contaminació adequada.

Sent un sector que requerix una aportació energètica substancial, el turisme és un *acelerante del canvi cap a les energies renovables. Aportant i implantant solucions energètiques noves i innovadores.

Actualment el turisme és responsable de la creació d’1 de cada 11 llocs de treball en el món. Donant accés a oportunitats de treball decent en el sector turístic a tots els membres de la societat. El turisme busca promoure llocs de treball que promoguen la cultura i els productes locals.

El desenrotllament del turisme necessita infraestructures públiques i d’origen privat de qualitat i un entorn innovador per al seu desenrotllament. Això facilita i incentiva una industrialització més sostenible, una cosa necessària per al creixement econòmic, el desenrotllament i la innovació.

El turisme contribuïx a la reducció de les desigualtats ja que involucra en el seu desenrotllament a la població local i a tots els agents clau.

Una ciutat que no està condicionada per als seus ciutadans no ho està per als turistes. El turisme sostenible té la capacitat de millorar les infraestructures urbanes i l’accessibilitat universal, de promoure la regeneració d’àrees en decadència i de preservar el patrimoni cultural i natural, actius dels quals depén el turisme.

El sector turístic adopta pràctiques de consum i producció sostenibles tenint un paper significatiu en la transició cap a la sostenibilitat. Per a això, tal com s’assenyala en la meta 12.b d’este objectiu, és imprescindible «Elaborar i aplicar instruments per a vigilar els efectes en el desenrotllament sostenible, a fi d’aconseguir un turisme sostenible que cree llocs de treball i promoga la cultura i els productes locals».

El turisme contribuïx al canvi climàtic i alhora es veu afectat per este. Per això, té un paper protagonista en la resposta global al canvi climàtic. Reduint el consum d’energia i utilitzant fonts renovables pot ajudar a abordar un dels reptes més urgents de la nostra època.

El turisme costaner i marítim, depén d’uns ecosistemes marins saludables. El desenrotllament del turisme ha de formar part d’una ordenació integrada de les zones costaneres a fi d’ajudar a conservar i preservar uns ecosistemes marins fràgils i servir de vehicle per a promoure l’economia blava.

El turisme sostenible exercix un paper important, no sols en la conservació i la preservació de la biodiversitat, sinó també en el respecte dels ecosistemes terrestres, a causa dels seus esforços per reduir els residus i el consum, la conservació de la flora i la fauna autòctones, i les activitats de sensibilització.

El turisme està fet de milers de milions de trobades entre persones de contextos culturals diversos, el sector fomenta la tolerància i l’enteniment multicultural i interconfessional, assentant així els fonaments de societats més pacífiques.

A causa de la seua naturalesa intersectorial, el turisme té la capacitat de reforçar les associacions públic-privades i d’involucrar a múltiples agents interessats – internacionals, nacionals, regionals i locals – per a treballar conjuntament amb la finalitat d’aconseguir els *ODS i altres objectius comuns.

 

Per totes estes raons, des de l’Ajuntament de Dénia apostem fermament per un turisme sostenible. A través de polítiques i iniciatives públiques, busquem la transformació d’un sector tan important en la nostra comunitat com és el turisme. El nostre compromís s’alinea amb els Objectius de Desenrotllament Sostenible (*ODS), promovent un model turístic que no sols siga respectuós amb el medi ambient, sinó que també fomente el desenrotllament socioeconòmic i la cohesió territorial.
En este sentit, estem implementant el Pla de Sostenibilitat Turística en Destí (*PSTD), una estratègia integral que abasta diverses àrees d’acció. Este pla inclou la transició verda i sostenible, la millora de l’eficiència energètica, la transició digital i l’augment de la competitivitat del sector turístic.