El reciclatge és una pràctica cada vegada més important en la nostra societat, i en municipis com Dénia, el seu impacte positiu és innegable. Però què és realment el reciclatge i quins són els seus beneficis per a la nostra comunitat? Descobreix-ho a continuació!

Què és el reciclatge?

El reciclatge és el procés de convertir materials usats en nous productes, evitant així el desaprofitament de recursos naturals i reduint la quantitat de residus que acaben en abocadors. A Dénia, aquesta pràctica s’ha tornat fonamental en la gestió de residus, amb programes de recollida selectiva i conscienciació ciutadana que pots consultar en Viu i conviu.

Beneficis del reciclatge per a Dénia

Existeixen, almenys, cinc beneficis del reciclatge per a Dénia. Continua llegint per a conéixer-los.

Conservació de recursos naturals

El reciclatge redueix la necessitat d’extraure i processar nous materials, la qual cosa ajuda a conservar els nostres recursos naturals i preserva els ecosistemes locals.

Reducció de la contaminació

En reciclar, disminuïm la quantitat de residus que s’envien a abocadors, la qual cosa redueix la contaminació del sòl, l’aire i l’aigua. Això contribueix a mantindre un entorn més net i saludable per a tots els habitants de Dénia.

Generació d’ocupació

La indústria del reciclatge crea llocs de treball locals en la recollida classificació i tractament de materials reciclables, la qual cosa beneficia a l’economia de la nostra ciutat i promou el desenvolupament sostenible.

Estalvi d’energia

Reciclar materials com el paper, el vidre i el plàstic requereix menys energia que produir nous productes a partir de matèries primeres. Això ajuda a reduir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle i a combatre el canvi climàtic.

Foment de la consciència ambiental

El reciclatge promou l’educació ambiental i la responsabilitat individual quant al destí que li donem als nostres residus.

Com podem contribuir?

Tots podem col·laborar en l’esforç de reciclatge a Dénia. Separar els residus a casa segons el seu tipus, utilitzar els contenidors de reciclatge adequats i reduir el consum de productes d’un sol ús són algunes formes simples però efectives de fer la nostra part.
A vegades, pot resultar complicat diferenciar quins residus han de ser depositats en cadascun dels contenidors que trobem en el nostre municipi. A continuació, et proporcionem una llista dels residus corresponents a cadascun d’ells.

Contenidor groc

Dins del contenidor groc, hem de depositar: botelles i envasos de plàstic, envasos metàl·lics, briks i envasos de fusta.
És lògic pensar que tots els objectes que estiguen fabricats amb plàstic i que ja no ens són d’utilitat, van al contenidor groc, però no sempre és així. En el contenidor groc ha de depositar-se exclusivament el citat anteriorment.
Font de la informació: Ecoembes.

Contenidor blau

En el contenidor blau cal depositar sol paper i caixes de cartó: envasos d’alimentació, calçat, productes congelats, paper d’embolicar, paper d’ús diari, etc.
Un xicotet truc per a estalviar espai en el cub i augmentar la seua capacitat és doblegar i comprimir els envasos en comptes d’arrugar-los. Així et serà més fàcil separar-los.

Font de la informació: Ecoembes.

Contenidor verd

Ací hem de depositar botelles de vidre (vi, cava…), flascons de vidre (com a perfums o colònies) o pots d’aliments (melmelades, conserves, etc.).

Errors més comuns

Però igual que en el contenidor groc, també poden trobar-se residus impropis. Ull, és molt important diferenciar el vidre del cristall! Al verd només ha d’anar al vidre. Alguns errors comuns es donen quan arriba l’hora de reciclar bombetes (que han d’emportar-se al punt net o a centres de recollida), i els espills, cendrers, gots i vaixelles també han de ser depositats en els mateixos llocs.
Font de la informació: Ecoembes.

Contenidor d’orgànic

El que ha de depositar-se en aquest contenidor és: restes d’aliments com a pells de fruites, espines de peix, plantes, trencares d’ou o pòsits; o tovallons i paper de cuina usats.

Els errors més comuns són depositar restes no orgàniques com a objectes de ceràmica, bolquers, burilles, xiclets, tovalloletes humides, arena per a mascotes, pèl, pols, etc.

Font de la informació: Ecoembes.
A Dénia aquest contenidor disposa d’accés restringit a residents i segons residents mitjançant una targeta associada a l’habitatge del posseïdor d’aquesta. Aquesta targeta la pots aconseguir si eres residents o segons residents acudint a l’oficina d’atenció ciutadana de Urbaser(avinguda Marquesat, 5) i donant-te d’alta, presentant un rebut de pagament de la taxa de fem.
El reciclatge no sols beneficia al medi ambient, sinó també a les persones i al nostre entorn. És una pràctica que promou la sostenibilitat i ens permet deixar un llegat positiu per a les generacions futures.
Junts, podem continuar construint una Dénia més neta, verda i pròspera!